pukkelpop 2011: ben JIJ getraumatiseerd?

Hoe we allemaal “nipt” aan de dood ontsnapten volgens de media.
Pukkelpop 2011: Ik was erbij en ik ben ongedeerd. Ik heb alles meegemaakt vanuit de Marquee, wat waarschijnlijk een van de veiligste plekken was op het terrein, dus je kan misschien oordelen dat ik geen recht van spreken heb. Maar bij mij waren nog zo’n 5.000 mensen in de marquee (persoonlijke gok eh, heb geen cijfers) die ongedeerd zijn en het alleen maar hebben zien stormen. Vrienden van me hebben het zelfs niet echt hard zien stormen omdat ze helemaal vanvoor stonden. Ze riepen zelfs “boe” toen men op het podium kwam zeggen dat alles afgelast was om de schade op te meten. 
Al deze mensen: ongedeerd, ongetraumatiseerd, niks, NADA, hooguit een beetje bang geweest van de wind. Je kan dan misschien zeggen ‘al die andere bezoekers zijn wel getraumatiseerd eh!’, wel 1 van mijn vrienden zat op de camping, waar iemand gestorven is, en die heeft dan wel onze tent moeten vasthouden en er is een partytent volle kracht tegen hem gewaaid, maar ook hier: geen trauma, een beetje verschoten maar ongedeerd op enkele blauwe plekken na. En zelfs op de plekken waar de grote DRAMA’s zich hebben voorgedaan, zoals de chateau en de proximusstand waar een boom viel zijn er ook veel mensen die zonder scheuren er vanaf zijn gekomen, en geen psychologische bijstand nodig hebben. Enkele van mijn vrienden waren op die plekken, en ze waren toen we ze terugvonden wel bleekjes en stil, maar na een uur klaagden ze mee dat de concerten niet doorgingen. We zijn zelfs allemaal blijven slapen op de camping omdat men ons zei dat het de volgende dag doorging.
Ik wil absoluut niet ontkennen dat er mensen zijn die VRESELIJKE dingen hebben gezien, of dat veel mensen VEEL geluk hebben gehad, maar hoe de media het afschildert is alsof er 60.000 mensen aan de dood zijn ontsnapt. En dat iedereen getraumatiseerd is. Daarna werd het afgeschilderd alsof wij allemaal gered moesten worden uit de hel van kievit, na die trauma’s die ons zogezegd verlamd hebben, en dat NIEMAND nog wou blijven waar doden zijn gevallen. Wij zijn blijven slapen die avond op de camping, met een tent die nog zo goed als volledig droog was. Omdat we volgende dag concerten wilden zien, maar niet om te feesten op het graf van de doden. Emotieloos? Apathisch?
Gevoelloze jeugd!! Denk aan de doden!
En wie denkt er aan de levenden? Wij keken hier maanden naar uit. ‘die dode mensen zullen nergens meer naar kunnen uitkijken!’
There’s no arguing emotional people. Je zal altijd wel tegen iemands schenen stampen.
Het is tragisch dat er mensen moesten sterven, en ik wil absoluut respect tonen voor deze, maar dit weekend zijn er 13 mensen omgekomen in een verkeersongeval. Geen woord hierover. Wegen worden ook niet afgesloten, uit respect, toch? Heel goed aangetoond hoe discriminerend emoties zijn tegenover de doden toen ik naar studio brussel luisterde gisterenavond; een hele tijd getuigenissen van mensen die ‘het ergste hadden meegemaakt’ met een heel sombere ondertoon “ik zag de chateau omwaaien en mijn vrienden zaten er in!” eeuuh, ja, ik ook. Moet dit 20 keer herhaald worden op de radio? En toen plots werden deze donkere getuigenissen onderbroken door een verveelde stem “er is een ongeval gebeurd op de E313, houdt rechts aan”. Auto-ongevallen, ik dacht dat daar ook doden vielen? The death of one is a tragedy, the death of millions is a statistic, isn’t it?
“Al die mensen met hun getuigenissen waren echt wel getraumatiseerd hé!” Hoe meer men je gaat zeggen dat je getraumatiseerd zou moeten zijn, en hoe erg het wel is, hoe meer dat je ook gaat geloven dat je aan het nippertje van de dood ontsnapt bent, ook al is dit misschien helemaal niet.
Van die 60.000 bezoekers vorige donderdag is er minder dan 1% ECHT aan de dood ontsnapt. En voor die mensen moeten we respect tonen, of rouwen in het ergste geval. Maar alsjeblief, heb er ook respect voor dat meer dan 99% van de mensen die daar waren ongedeerd zijn, en de meerderheid ongetraumatiseerd zijn, en het jammer vinden dat ze de concerten en het festival waar ze al maanden naar uitzagen niet meer doorgaat.
De luidste roepers zijn natuurlijk zij die er helemaal niet waren, en alles via de media hebben vernomen. En ik kan ze geen ongelijk geven, toen ik thuiskwam en alle nieuwsberichten zag, zag ik iets totaal anders dan wat ik meegemaakt had. Hiermee wil ik niet zeggen dat dit niet correct is, maar enkel dat het zwaar opgeblazen en overgedocumenteerd is. Apocalyptische toestanden. Iemand die kwam verkondigen dat we als in wereldoorlog 1 in de loopgraven zaten. Mensen die hulp kwamen aanbieden alsof we in een vluchtelingekamp in Somalië zaten. Je zou voor minder zelf gaan denken “goh, het was precies wel erger dan ik dacht” of “ik moet hier ook heel dramatisch over gaan doen, want iedereen vind dat ik er een trauma aan overgehouden zou moeten hebben”
nog 2 kleine sidenotes trouwens waar ik niet te diep op wil ingaan:
– van al die ‘hartverwarmende hulp’ van de limburg heb ik ook niet veel gemerkt. Veel heb je niet aan #hasselthelpt als je geen smartphone hebt of niet op het internet kan omdat het netwerk overbelast is. En al helemaal niet als je van de organisatie ook geen informatie krijgt. Het enige waar de sociale netwerken nuttig voor waren was om iedereen extra ongerust te maken en elkaar op te hitsen tot massahysterie.
– de festivalgangers die dan toch het meest ‘getraumatiseerd’ waren zonder echt iets mee te maken, waren toch vooral de -16jarigen, een fenomeen waar ik me nog voor de storm al vragen bij aan het stellen was; waarom lopen hier op pukkelpop zoveel -16jarigen rond? Ik mocht voor mijn 16 jaar van mijn ouders echt nog NIET naar een festival gaan, en als het van mij afhing kregen ze ook een officieel verbod om te gaan. Als je zelfs nog geen identiteitskaart moet dragen en geen bier mag drinken, is het te vroeg om op een festival rond te lopen.
Verder ben ik het gewoon BEU om langs alle kanten “respectloooooooooos” te horen als ik zeg dat ik het jammer vind dat ik al die groepen niet ga zien, of beledigingen naar men kop geslingerd krijg als ik nog maar informeer of we iets van geld terug zouden krijgen. Het zou handig zijn als iedereen zijn hoofd uit het dramadrijfzand zou halen dat de media heeft geschapen en stopt met moraalridder te zijn, zodat we in rust kunnen rouwen om zij die het leven hebben gelaten.

4 thoughts on “pukkelpop 2011: ben JIJ getraumatiseerd?

 1. Nathalie,

  Ergens vind ik wel dat je een punt hebt: ik voelde mij ook vrij ok na de storm en ben zelfs nog een nacht blijven slapen (weliswaar in een auto) omdat we dachten dat het nog door ging gaan. De schok is vooral gekomen toen ik thuis kwam en de beelden van het journaal zag. Ik heb toen pas echt beseft wat er op dat moment allemaal gaande was .. Ook ik begreep eerst niet waarom Roby, vrienden, ouders, … zo in paniek waren, het was toch maar een enorme regenbui met hagel? dacht ik in het begin nog.

  Ik vind het ook enorm jammer dat pukkelpop afgelopen is .. Ik heb er tenslotte toch een heel jaar naar uitgekeken en alles op alles gezet om geen tweede zit te hebben 🙂 en het kost toch ook wel een bom geld .. Maar langs de andere kant zat de sfeer er niet meer in, het terrein zag eruit alsof zelfs het kleinste windje alles kon doen neerstorten en de camping was een ravage (het heeft bijna een uur geduurd eer ik mijn doorweekte platgetrapte tent terugvond, al mijn 'referentiepunten' waren verdwenen). Voorts speculeerde iedereen over het dodenaantal, en als het dan 4 uur duurt eer je je broer (die echt een dancehall & boiler mens is) kunt bereiken, kan ik je garanderen dat je echt schrik begint te krijgen..

  Ik ben zelf van de main, naar de marquee gelopen (gelukkig niet binnen gelopen in de proximus stand omdat die overvol stond) om dan uit de marquee te lopen omdat de palen vanachter serieus aan het meegeven waren. (ik ben uiteindelijk over de toonbank een hamburgerkraam in gesleurd) Ik denk dat de marquee achteraf gebleken een van de veiligste plekken was, en dat de mensen die daar stonden te schuilen niet veel van de hagel en storm gemerkt hebben. Maar ik kan mij wel voorstellen dat het in de chateau, het zeil van de boiler, dance hall, … anders geweest moest zijn.

  Ikzelf ben niet getraumatiseerd, maar ik snap heel goed dat anderen dat wel zijn. Het hangt er allemaal een beetje van af waar je op dat moment was denk ik. Zelf kan ik er mij ook niet echt in vinden om te gaan feesten op een plek waar mensen gestorven zijn. Ik verwijt de organisatie enkel een gebrek aan communicatie, alles wat wij wisten was via anderen of de radio.. maar achteraf gezien is het ergens wel begrijpelijk dat ze eerst de gewonden en doden probeerden te helpen.

  'T is jammer dat het is afgelast, maar het had ook nooit meer een normale pukkelpop editie kunnen zijn. Wel hoop ik dat Pukkelpop er volgend jaar gewoon weer staat, ondanks wat sommigen beweren. En als het dan past, sta ik er gewoon weer, want het zou gewoon belachelijk zijn om te denken dat dit alleen op pukkelpop kan voorvallen 🙂

  Laurence

  Like

 2. hey laurence,
  ik vind ook dat de organisatie niets verweten kan worden, ook niet het feit dat ze het festival uiteindelijk stilgelegd hebben. ik zeg dan wel dat ik het jammer vind dat ik al die groepen niet meer zie, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet eens ben met hun beslissing (voor de duidelijkheid). die avond zelf zagen we het nog zitten om voort te gaan, maar de volgende dag, toen we alle reacties uit heel Belgie hoorden wisten we dat het idd ongehoord was om nog voort te gaan, er was ook een heel rare sfeer op de camping… alleen vind ik sommigen (niet op jou bedoeld) hun reactie nogal hypocriet als ze kwaad tegen mij zeggen dat het respectloos is om een festival te laten doorgaan als er doden zijn gevallen; vorig jaar heeft er een zanger zelfmoord gepleegd en stierf er nog iemand en het jaar ervoor zijn 3 meisjes gestorven door een ontplofte gasfles op de camping. wanneer zijn genoeg doden erg genoeg om een festival stop te zetten? het leek hier eventjes alsof 3 net niet genoeg was (die avond toen het er nog 3 waren ging het festival zogezegd nog door) maar 5 dan de drempel was. maar bon, dat is mierenneuken natuurlijk, doorgaan had sowieso geen goed idee geweest.

  Ik wou met deze post gewoon eventjes een stem laten horen van mensen die pukkelpop niet als de apocalyps hebben ervaren maar eerder als een heel zware storm met jammerlijke sterfgevallen en gewonden…

  Like

 3. Je hebt absoluut gelijk. Ik ben uit de Chateau ontsnapt, een vriendin ook en we hebben samen geen enkel trauma. We hebben spectaculaire verhalen, die we telkens opnieuw moeten vertellen, maar het lijkt alsof degene die ze willen horen er meer van aangedaan zijn dan wijzelf. Mij lijkt het meer op massahysterie, allemaal.

  Like

 4. Ik kan slechts beamen en zeggen dat iedereen die het meemaakte, zijn eigen Pukkelpopverhaal heeft.
  Zij die er geen hebben, creëren het hunne.
  Want iedereen moet toch een mening klaarhebben wen iemand hen aanspreekt?

  Waar is de tijd dat iedereen BDWever wel sympathiek moest vinden omdat ie grapjes vertelde op de televisie, of dat iedereen moest rouwen om een overleden wielrenner (waarvan overigens velen nog nooit gehoord hadden), of dat iedereen Madonna als ofwel een heldin ofwel een demoon moest beschouwen na het adopteren van kindjes uit Malawi.

  Nuja, volgens mij zijn er belangrijkere issues om als Belgische massa tegen te reageren. Het falen van de federale hoofdrolspelers, het uitblijven van een (r)evolutie in ecologische verantwoordelijkheid , het ongestraft laten van kindermisbruikers, om er maar een paar op te noemen.

  Ja, de massa heeft een mening klaar over de slechte zomer. Dat hangt natuurlijk af van het feit of ze er ZELF iets van gemaakt te hebben. Of net niet…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s